marți, 13 martie 2012

Munţii Rila, Bulgaria 07-12 Martie

         

           Munţii Rila sunt cosideraţi ca fiind cel mai bun loc pentru drumeţii alpine în Bulgaria, deoarece oferă o reţea largă şi o varietate de trasee montane pe diferite nivele de dificultate, de la cel mai înalt vârf din Peninsula Balcanică (Musala, 2925 m), la abundenţa de lacuri glaciare (peste 200).Are unul dintre cele mai mare parcuri din Europa Rila National Park.
         Ideia de a merge în aceşti munţi a venit prin decembrie, am cautat persoane şi detalii despre zonă şi am stabilit plecarea, dar pe ultima sută de metrii o persoană se retrage din tură şi ne schimbăm radical planul de plecare. Plecăm din Cluj echipa de bază: Jhonny, Anca şi Alex până la Bucureşti şi de acolo ne întâlnim cu domnul Steli şi pornim aventura. Părăsim ţara pe la punctul de trecere vamală Ruse şi ne continuăm drumul spre Sofia, unde ratăcim vreo 30 de minute din cauza GPS-ului şi apoi o luăm spre Samokov, unde facem o pauză şi oprim pe la un magazin, de acolo mai avem puţin şi ajungem la Borovets,
 zăbovim pe aici apoi luăm telegondola de la Yastrebetz (1315m)
 pâna la 2369 m. Ne minunăm de infrastructura turistică bine dezvoltată,  apoi urmează o coborâre de vreo 300 de m diferenţă de nivel pe pârtiile de schi,
 şi urcăm spre cabana Musala (2389 m).
 La cabană aveam rezervare (Îi mulţumim D-l Ilie din Bulgaria), acolo gasim totul închis şi un clopot la care am sunat până ne-am plictisit, după care m-am urcat pe acoperiş şi am bătut în tablă, aşa ne-am făcut auziţi şi a ieşit cabanierul afară care ne-a primit cu braţele deschise, cu căldură în camere şi binevoitor(M-aş bucura să văd atitudinea asta şi la cabanierii de la Genţiana).
        În 9 martie ne trezim bine dispuşi, o vreme minunată, mâncăm rapid şi pornim în traseu, ţinta noastră fiind vârful Musala (2925 m).
       Traseul extraordinar de frumos şi foarte bine marcat, urcăm lejer cu poveşti şi glume, cu pauze lungi şi dese. După ceva timp de mers ajungem la refugiul Everest (2720 m) unde facem o pauză şi o sumedenie de fotografii.
 Pornim spre vârf,
 un urcuş mai lung şi susţinut şi hopa (Câta vârful) ajungem pe vârful Musala de 2925 m, vremea se strică rapid dar e imposibil să ne oprim din făcut poze.
      Pe vârf este o staţie meteo cu doua anexe şi doua persoane care au fost foarte primitoare, ne-au invitat înăuntru şi ne-au făcut poze.La intrarea în staţia meteo erau făcute trepte în zăpadă , un  adevărat tunel de zăpadă.
       Zăbovim o oră acolo, mâncăm şi apoi se limpăzeşte vremea, fugim la o nouă serie de poze dar rapid vine şi ceaţa.
       Mai zăbovim puţin şi apoi începem să coborâm, ajungem destul de rapid la refugiul Everest prilegi de bucurie cu gânduri de distracţie, scoatem din rucsaci două pungi şi ne dăm pe fese cu pungile, ne distrăm, facem ceva filmuleţe iar din refugiu iese un om care ne fotografia (nu cred că a mai văzut nebuni să se de-a cu punga la 2720 m alt.). Ajungem la cabană, ne relaxăm, ne uităm la tv, la Discovery Channel şi la emisiunea ”Bulgaria are talente” . Următoarea zi vremea a fost foarte urâtă cu ninsori şi ceaţă densă, de la staţia meteo se anunţă vreme urâtă până luni, acest lucru ne face să coborâm şi ne oprim în Borovets la cumpărături şi la o masă tradiţională bulgărească.
       Pornim spre Sofia cu gânduri de vizitare a cât mai multe obiective, printre care următoarele : Catedrala Sf. Alexander Nevsky, Basilica of Hagia, Biserica Rusească Sf. Nicolae, Galeria Naţională de Artă, Sinagoga Centrală din Sofia, Biserica Hagia Nedelja, Teatrul Naţional Ivan Vazov, Piaţa Centrală-Hali, Muzeul Naţional de Istorie Naturală, Muzeul Naţional Militar, Moscheia Banya Bashi, Monumentul Tătarului Eliberator, Clubul Militar Central, Biserica Sf. Sofia, Biserica Sf. Petka al Selarilor, Biserica Sf. Gheorghe, Adunarea Naţională a Bulgariei.
       Între timp ce tot vizitam noi, zărim o nuntă care făceau poze pentru album, hop şi noi între ei ca să aibă noroc în căsnicie!!
        După vizitarea tuturor obiectivelor de mai sus am pornit spre Bucureşti, scăpăm cu puţin noroc şi de un radar bulgăresc şi târziu în noapte ajungem în capitală care pot să zic ca e sub cea din Bulgaria cu mult. Spre Cluj nu avem autocar decât dimineaţă iar Anca decide să îl deranjăm pe domnul Petrică să rămânem până dimineaţă, ne primeşte cu braţele deschise şi îi mulţumim pe această cale dânsului şi prietenei lui(Ne scuzaţi de deranj!!). Dimineaţă pornim, drumul lung şi anevoios dar ne bucurăm şi admirăm minunata vale a Oltului. Ajungem acasă cu amintiri minunate şi cu gânduri de ducă, In această aventură au participat : Opriş Ionuţ (Jhonny), Anca Ardelean, Steli Dimcea, Alex Pop (Moşu).  
       Prezentarea cu pozele din tură......
      Urcarea spre Musala....
    Pe vârful Musala....
    La refugiul Everest.....
    Cu punga la refugiul Everest......
    Cu punga la refugiul Everest, unde Jhonny mă seceră...

29 de comentarii:

  1. Oau!! Super frumos!! Felicitari!! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce-a mai frumoasa tura! Categoric!! Felicitari si la mai multe!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat, nu am cuvinte de lauda la adresa voastra!! Va felicit din toata inima si va admir curajul de a merge prin munti.Felicitari inca o data!!

    Cu respect Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce pot sa zic, numai cuvinte de lauda. Felicitari si bravo voua!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Voi sunteti nebuni de legati dar daca asta va face fericiti ma bucur pentru voi si va felicit pentru nebuniile voastre si sa fiti tari, ma bucur pentru tine draga fratioare(tudor)

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa realizare! Felicitari si sper sa va vad cat mai sus!! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Felicitari!!Frumos ca de obicei dar de data asta a fost ceva mai mult!! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Superbe poze!! Felicitari!! Succes pe mai departe!! Va pup!!

    RăspundețiȘtergere
  9. felicitări!!!!
    la și mai și!

    ... faină și sugestivă noua "față" :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ca de obicei, faceţi lucruri tare frumoase…Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  11. wow! nice experience, nice photos ….i wish i could experience like you do

    RăspundețiȘtergere
  12. Sînteţi de aplaudat, ca de obicei.
    La mai multe asemenea ture!

    RăspundețiȘtergere
  13. super frumos totul...felicitari! ma bucur pt voi ca reusiti ce va propuneti :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari mai oameni!! Astea le-a intrecut pe toate!! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stiu ce sa zic, doar ca va felicit din tot sufletul si ca va doresc mult succes in urmatoarele exepeditii!! Bafta si Dumnezeu sa va calauzeze!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Bine mai. Va invidiez!! Felicitari si la mai mare!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Superbe imaginile, minunata zona, indiferent de anotimp sau de vreme. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  18. Va urmaresc si eu blogul de vreme buna si nu pot sa spun decat ca am toata admiratia pentru ce faceti !
    Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  19. foarte frumoasa prezentarea, felicitari! pasi sa va fie calauziti De catre Domnul! Amin!

    RăspundețiȘtergere
  20. Felicitari pentru noul decor si pentru ultima iesire! Cea mai interesanta pana acuma , mai ales ca vorbim de 2925m . Sper sa auzim cat mai curand de 3000+ sau de ce nu 4000+ m. Multa bafta in continuare !!! :*

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumim Bianca draga! La noul decor a fost si contributia ta. Daca ne ajuta Bunul Dumnezeu o sa vorbim si de 4000+.

    RăspundețiȘtergere
  22. Respect pentru tura voastra! Alex, se poate si un jurnal pe Carpati.org.

    RăspundețiȘtergere
  23. Sincer eu scriu doar pe blogul nostru, pe Carpati.org , lumea e mai pretentioasa, si apoi tot felu de critici, poate intr-o alta zi. Va multumim pentru apreciere!!

    RăspundețiȘtergere
  24. extraordinar! Ati depasit Moldoveanu!! Felicitari si sa ajungeti unde v-ati propus!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Da voi nu sunteti normali! Sa va bagati in poze la oamenii aia cu nunta. In rest super ok, bravo si felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Superb si jos palaria in fata voastra!! Felicitari si la mai mare!!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Moshule, pregateste punga de plastic pt 4000+. :))

    RăspundețiȘtergere
  28. O pregătesc iţi dai seama!! Dar cred că vine domnul Jhonny cu sacul!! Abia aştept să mergem! Te ţucă Mosu!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Foarte frumos!!! felicitari!!! Bafta...

    RăspundețiȘtergere